Så påverkas vi av alkohol
Alkohol påverkar människan på många sätt:
Sämre syn, när alkoholhalten i blodet ökar, minskar förmågan till samarbete mellan ögonen. Det leder till sämre förmåga att bedöma avstånd. När man blir riktigt full kommer dubbelseendet. I mörker är effekterna särskilt påtagliga. Redan vid mycket låga promillenivåer ökar bländningskänsligheten och mörkerseendet försämras.
Längre reaktionstid, även låga promillenivåer gör att reaktionstiden förlängs. Det gäller särskilt i situationer som är komplexa och där man snabbt måste välja åtgärd.
Svårare att koordinera, det centrala nervsystemet bedövas av alkoholen. Därför blir samspelet mellan muskler och nerver sämre. Det blir svårare att göra mjuka precisa åtgärder.
Uppmärksamheten avtar, hjärnan klarar inte av att ta in information från ett lika stort synfält som när man är nykter. Effekten blir något som kallas tunnelseende. Det innebär att man missar väsentlig information.
Tröttheten smyger sig på, alkoholen har en dämpande effekt på kroppen även om man kan känna sig stimulerad. Man märker inte att tröttheten smyger sig på.
Kritiska situationer klaras inte, rattfylleri leder inte alltid till olyckor men risken ökar. Det beror på att den alkoholpåverkade inte klarar de kritiska situationer som då och då uppstår. Det räcker inte att köra extra försiktigt. Kritiska situationer kan alltid uppstå, som att en älg eller ett barn plötsligt dyker upp framför bilen.
Även låga promillenivåer kan vara det som avgör att föraren inte klarar situationen utan det utvecklas till en olycka.
Dagen efter, det finns all anledning att avstå från bilkörning "dagen efter". Även om alkoholen är förbränd kan prestationsförmågan vara påtagligt nedsatt. Försök visar på 20 procent sämre körförmåga, trots att försökspersonerna inte haft alkohol kvar i kroppen och inte känt sig bakfulla.