Lärare ska bli skyldiga att anmäla missförhållanden i skolan.
Nästa år kommer lagförslaget att finnas med i utkastet till regeringens nya skollag.

Vi måste se till att lärare får ökade skyldigheter, men också befogenheter. Vi vill stärka dem i deras professionella yrkesroll. Ser lärare någonting som inte står rätt till har de också skyldighet att anmäla detta, säger Sofia Larsen (c), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Enligt skolminister Jan Björklund (fp) är anmälningsplikt för lärare inget nytt förslag.

- De fyra borgerliga partierna gick gemensamt till val på just exakt det här förslaget, säger han till TT.

Stoppa mobbning
Exakt vilken form av missförhållanden som ska ingå i lagförslaget är ännu inte klart, men Björklund anger mobbning och kränkningar som två exempel. Förutom att kränkningarna i sig ska anmälas tänker sig Björklund också att skolan ska ha en plikt att anmäla om personalen inte gjort tillräckligt för att stoppa kränkningarna. Redan i dag har skolpersonal, enligt socialtjänstlagen, en skyldighet att anmäla misstänkta missförhållanden.

- Men det handlar rätt mycket om förhållandena i hemmet. Vi anser att det skulle behövas en motsvarande skärpning av lagen i skolans värld, säger Björklund.

Brister i skolan
Men Sofia Larson vill gå längre än så. Lärare ska också anmäla när de anser att en elev inte får det stöd och hjälp den behöver i undervisningen.

- Det handlar om att lyfta fram brister i verksamheten, hitta problem och strukturella fel, inte leta syndabockar, säger Larsen. Fördelen med ett lagstiftat tvång att anmäla anser hon vara att den som anmäler inte inte behöver känna sig illojal mot arbetsgivaren.

- Med en lagstiftning har ju läraren faktiskt en skyldighet att anmäla. En anmälan kan bli ett rop på hjälp, ett sätt att dra i nödbromsen , säger Larsen.

Göteborgs-Posten 070515 (analoga tidningen)
Tillbaka

Skolansdag